Jelszó generátor

[Hungarian language]

Gyors, biztonságos és véletlenszerű jelszavak létrehozása egy kattintással.

Gyakran ismételt kérdések

Mit nevezünk jelszónak?

A jelszó a felhasználó egyedi azonosítója, amely a hozzáférés privatizálásával biztonságban tartja adatait. Manapság már széles körben népszerű és mondhatni kötelezővé vált minden privatizálása, így mindent jelszóval biztosítanak, legyen az a telefon, laptop, e-mail, vagy akár az otthoni hozzáférés stb.

Mi az a jelszógenerátor?

A jelszógenerátor egy olyan program, amely egy gombnyomással automatikusan nagyon biztonságos és egyedi jelszavakat generál Önnek.

Mitől lesz biztonságos egy jelszó?

A jelszófeltörő programok a leggyakoribb felhasználói hibák alapján dekódolják a jelszavakat, amelyeket a gyenge jelszó létrehozása során használnak. Hogyan kerülhetjük el, hogy jelszavainkat feltörjék? Tudja meg, hogy hogyan hozzon létre erős jelszavakat:

Egy erős jelszónak legalább 15 karaktert kell tartalmaznia, amely kis- és nagybetűket egyaránt magába foglal. A jelszónak számok és szimbólumok keverékét is tartalmaznia kell, és teljesen különböznie kell a korábbi jelszavaktól.

Az erős jelszó nem tartalmazhat olyan gyakori nevet, mint az Ön neve, a weboldal felhasználóneve, a háziállat neve vagy egy családtag neve. Ezenkívül az erős jelszó nem tartalmazhatja e-mail címét, születési dátumát, postacímét, billentyűzetmintáját vagy bármilyen szótári szót.

Használja az erős, véletlenszerű és biztonságos jelszógenerátort az oldal tetején, hogy rendkívül nehezen feltörhető jelszavakat hozzon létre online biztonsága érdekében.

Hogyan tartsa biztonságban jelszavait

Szóval, szépen beállította a jelszavakat, és úgy érzi, hogy mindent kézben tart. Most már csak arra kell ügyelnie, hogy biztonságban is tudja a jelszavait. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a szabályokat, amelyek megóvnak a jelszavakkal kapcsolatos problémáktól;

Ne adja át jelszavait másoknak

Ha valakinek feltétlenül hozzá kell férnie a fiókjához, változtassa meg a jelszavát, mielőtt megosztaná azt, majd változtassa vissza, miután a hozzáférésre már nincs szükség.

Soha ne válaszoljon a jelszavát kérő e-mailekre

Ezt ne feledje el soha, mert létfontosságú! Nincs kivétel! Soha egyetlen törvényes szolgáltatás sem fogja kérni, hogy küldje el nekik a jelszavát. Ezeket az e-maileket adathalász csalásoknak nevezik, és nagyon gyakoriak. A bűnözők olyan e-maileket készítenek és küldenek, amelyek hitelesnek tűnnek, megjelenésükkel és logóval a valós látszatot keltenek. Olyan linkeket is beágyaznak ezekbe az e-mailekbe, amelyekre kattintva egy csalárd weboldalra navigálnak, amely pontosan úgy néz ki, mint az eredeti, de az a bűnözők által létrehozott weboldal. A bűnözők kifejezetten azért hozzák létre ezeket a weboldalakat, hogy az emberek azt higgyék, hogy a hiteles weboldalon vannak, és beírják a bejelentkezési adataikat.

Soha ne kövessen olyan e-mailben található linket, amely bejelentkezést igénylő webhelyre mutat

Ez a szabály ugyanolyan fontos, mint az előző! Ez alól sincs kivétel! Még ha biztos is abban, hogy az e-mail legitim, akkor is menjen el a weboldalra egy korábban elmentett könyvjelző segítségével, vagy írja be a weboldal címét, amelyet általában az oldal meglátogatásához használ. Ne használja az e-mailben megadott linket!

Kezeljen veszélyeztetettként minden olyan jelszót, amelyet e-mailben küldtek Önnek, és soha ne küldjön jelszavakat e-mailben senki másnak

Az e-mailek egyszerű szövegként utaznak az interneten, és mások is láthatják őket. Ezért, ha elfelejtett jelszót kér, azonnal változtassa meg a jelszavát, amint megkapja. Hasonlóképpen, ha jelszó-visszaállítást kér, és a jelszó-visszaállítási linket elküldik Önnek, használja a linket, amint megkapja az e-mailt, ne várjon, mert valaki más is használhatja a linket a jelszó visszaállítására, és hozzáférhet a fiókjához.

Ne használjon nyilvános számítógépeket (internetkávézókban, szállodákban stb.) arra, hogy bejelentkezési adataival hitelesítse magát bármely weboldalon

Nincs kivétel! A nyilvános számítógépeket ellepik a szabad szemmel láthatatlan kémprogramok és kulcsloggerek. Ezek a kártevők mindent rögzítenek, naplóznak és elküldenek a tulajdonosuknak, amit a számítógépen csinál, beleértve a meglátogatott weboldalakat és a beírt bejelentkezési adatokat is.

Csak HTTPS/SSL kapcsolattal védett weboldalra jelentkezzen be, ha a fiók bármilyen értéket is képvisel az Ön számára

Ez nagyon fontos! Ha nem tudja, mi az a HTTPS, SSL biztonságos weboldal, ne ijedjen meg. Nagyon egyszerű. Ahhoz, hogy megtudja, hogy HTTPS, SSL biztonságos oldalon van-e, végezze el a következő kétlépcsős ellenőrzést:

1.) Nézze meg a böngésző címsorát. A weboldal címének HTTPS://-vel kell kezdődnie – nem pedig HTTP://-vel. Ha a cím HTTP://-vel kezdődik, az nem biztonságos weboldal. Ha a cím “HTTPS://”-vel kezdődik, folytassa a következő lépéssel.

2.) A webböngészők között de facto szabvány van arra, hogy a címsorban vagy a böngésző állapotsorában megjelenjen egy “Lakat” ikon. Kattintson rá (vagy kattintson rá duplán) a webhely biztonsági tanúsítványának részleteinek megtekintéséhez.

Fontos, hogy tudja, hol és hogyan jelzi a böngészője, hogy a weboldal biztonságos. Nézze meg a böngésző súgóját, ha nem tudja, hol található a “Lakat” ikon.

Azért is fontos, hogy egy új weboldalon, amelyet meglátogat, kattintson/duplán kattintson a zár ikonra, mert egyes csaló weboldalakat úgy építettek fel, hogy a weboldalon lévő sáv utánzata a böngészője zár ikonját utánozza! Ezért szükséges tesztelni az ebbe a “Lakat” ikonba épített funkciókat.

Egyes szolgáltatások nem kényszerítik Önt a biztonságos bejelentkezési oldal használatára. Az ilyen webhelyek esetében a következő trükköt használhatja:

A bejelentkezési oldal címének szerkesztésével a cím elején a “HTTP” helyett írjon be “HTTPS”-t; majd

Nyomja meg az “Enter-t”.

Ha a biztonságos bejelentkezési oldal sikeresen betöltődik, menjen, és végezze el a fent leírt kétlépcsős ellenőrzést; ellenkező esetben

Ha a webhely nem kínál biztonságos HTTPS/SSL-kapcsolatot, ha hibaüzenetet kap. Minden olyan legitim weboldalnak, amely pénzügyi vagy más valódi/információs értékekkel foglalkozik, biztonságos bejelentkezési lehetőséget kell biztosítania. Ellenkező esetben erősen NEM ajánlott a szolgáltatásaik használata.

Használjon jelszókezelőt adathalászat elleni védelemmel

Míg az emberi szemet be lehet csapni egy hitelesnek tűnő hamis bejelentkezési képernyővel és java-szkriptelési technikákkal, egy speciálisan kialakított adathalászat elleni szoftver nem dől be ugyanezeknek a trükköknek.

Például az 1Password jelszómenedzser vagy a LastPass integrált adathalászat elleni védelemmel rendelkezik, így ha egy csaló bejelentkezési oldalon van, az 1Password kiszúrja ezt.